Bore

Tokom života se kao posledice starenja, spoljnih faktora i mimike pojavljuju bore. Nastaju kao rezultat smanjenja kolagena, elastina i hijalurona u koži.

Njihov nastanak se ne može u potpunosti sprečiti, ali se može usporiti i ublažiti. Nakon utvrđivanja o kakvim borama je reč, odlučujemo se za terapiju. Najčešće se koristi hijaluron, botulinumtoxin, kolagen induktivna terapija i kućna nega kremama koje stimulišu kožu. Tretman je dobro započeti s pojavom prvih bora, bez obzira na godine, jer je prevencija u toj oblasti na prvom mestu. Zabluda je da izbegavanje stimulacije kože odlaže tretmane, naprotiv, možda će tretmani biti vrlo malo uspešni jer smo zakasnili. Ukoliko na vreme odlučite da ne dozvolite da se bore prodube, useku, prošire i da vam se koža opusti, sigurno ćete s manjom količinom materijala i tehnika imati znatno bolje rezultate nego osobe koje se svojom kožom nisu bavile.

Najbolji rezultati se postižu kombinacijom tretmana. Neke bore su posledica mimike, a druge smanjenja potkožnog masnog tkiva koje je važan podupirač i daje oslonac koži. S padom estrogena stvara se manja količina kolagena, ujedno se i potkožni sloj masti smanjuje i rezultat je opuštanje lica (naročito vidljivo u početku u uglovima usana).

Hijaluron filer mehanički ispunjava boru i udubljenja i tako ih smanjuje. Vezivanjem vode se dobija i na jedrini kože. Botulinumtoxin relaksira mišice i kožu, te utiče na mimične bore.