PRIČA O COSMELANU

Cosmelan je nastao kao rezultat godina istraživanja na polju lečenja hiperpigmentacija – tamnih fleka na koži. Priča o Cosmelanu počinje sredinom 90-ih godina prošlog veka, kada je dr Eduardo Krulig, plastični hirurg iz Venecuele, izumeo Amelan, prvi piling u vidu maske-kreme za obnavljanje kože i uklanjanje tamnih fleka. Ova prva formula dr Kruliga kasnije je usavršena i tako je nastao, po svojoj jednostavnosti primene, prilagodljivosti, bezbednosti i efikasnosti, jedinstveni sistem za  lečenje različitih vrsta hiperpigmentacija, koji je danas širom sveta poznat pod nazivom Cosmelan/Dermamelan.

ŠTA SU HIPERPIGMENTACIJE?

Lep, ujednačen ten jedna je od najvažnijih odlika mlade  i zdrave kože i estetski ideal kome teže pripadnici svih rasnih i etničkih grupa. Poremećaji pigmentacije kože, a naročito hiperpigmentacije, spadaju među najčešće poremećaje sa kojima se dermatolozi susreću u svakodnevnoj praksi. Broj pacijenata sa tamnim flekama na koži naročito se povećava u proleće i leto kao rezultat veće izloženosti UV zracima, čija je uloga u nastajanju pigmentnih fleka nesumnjivo dokazana. Čak i u blagoj formi, hiperpigmentacije mogu značajno da naruše izgled i ugroze kvalitet života pacijenta, a sklonost da dugo traju i odolevaju različitim metodama lečenja čine ih velikim izazovom u oblasti dermatologije i estetske medicine.

Hiperpigmentacije su posledica lokalizovanog povećanog nakupljanja pigmenta melanina u koži. Mogu biti urođene, usled genetskih poremećaja, ali su daleko češće stečene, koje nastaju usled delovanja UV zračenja, hormona, lekova ili različitih upalnih procesa u koži.

Najvažniji oblici stečenih hiperpigmentacija su:

 • Melasma (hronični poremećaj u vidu simetričnih tamnih fleka na čelu, obrazima, nosu, gornjoj usni; u 90% slučajeva javlja se kod žena u reproduktivnom dobu, najčešće u trudnoći – tzv. „trudnička maska“, kod upotrebe hormonskih pilula, ređe u perimenopauzi)
 • Pege (efelide, lentigo – sunčane pege, „staračke fleke“)
 • Postinflamatorne hiperpigmentacije - PIH (posle akni, opekotina, trauma, neadekvatno sprovedenih hemijskih pilinga i laserskih tretmana, fototoksičnog dejstva lekova, parfema i nekih kozmetičkih preparata)

Melasma i PIH češće pogađaju osobe tamnije puti (fototipovi III i IV po Fitzpatricku) i one koji žive u sunčanim predelima. Posle uklanjanja uzročnog faktora ili sprovedenog lečenja, naročito u zimskom periodu, mogu da se povuku, ali je veoma čest slučaj da recidiviraju pri prvom većem izlaganju suncu i  traju godinama.

Tvrdokornost ovih hiperpigmentacija dobro je poznata dermatolozima. Značajan broj pacijenata ne reaguje na uobičajene metode lečenja kremama za izbeljivanje, hemijskim pilinzima, IPL ili laserskim tretmanima primenjenim pojedinačno ili kombinovano. Poseban problem je da hemijski pilinzi i laserski tretmani, kod osoba tamnijeg tena koje su i najčešće pogođene, mogu da dovedu do neželjenih efekata i pogoršanja fleka.

COSMELAN - NOVA ERA U LEČENJU HIPERPIGMENTACIJA

Cosmelan je sistem za lečenje hiperpigmentacija sa izvanrednim  prednostima i efektima u odnosu na ostale do sada dostupne preparate. Sastoji se od tri komponenete – losiona za čišćenje i pripremu kože, Cosmelan maske i Cosmelan kreme.

Efikasan je kod svih oblika stečenih hiperpigmentacija, bilo da su posledica povećane aktivnosti ćelija koje stvaraju melanin, tzv. melanocita, njihove hiperplazije ili oba faktora istovremeno. Stvaranje melanina -  melanogeneza je složen proces u kome ključnu ulogu igra enzim tirozinaza. Veći broj aktivnih sastojaka Cosmelana svojim udruženim dejstvom reverzibilno inhibiraju tirozinazu i druge enzime u procesu melanogeneze. Ta inhibicija je snažna i efikasna, pri čemu ne postoji citotoksični efekat na melanocite (veoma je važno napomenuti da u sastav Cosmelana ne ulazi hidrokinon i TCA!). Takodje, Cosmelan blokira prenos melanina putem melanosoma u keratinocite. Vitaminski kompleks u sastavu Cosmelana ima antioksidantni efekat, uklanja slobodne radikale koji nastaju delovanjem UV zraka, stimuliše obnavljanje epiderma, cirkulaciju krvi i aktivnost fibroblasta, što dovodi do revitalizacije kože i antiejdžing efekta. Kompleks biljnih ekstrakata izbeljuje, hidrira i smiruje, dok sastojci odgovorni za eksfolijaciju ubrzavaju uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože, a time i eliminaciju suvišnog melanina. Specijalno formulisani organski i neorganski filtri blokiraju delovanje UVB i UVA zraka, tj. stvaranje slobodnih radikala i snažnu stimulaciju melanogeneze.

Pregled kože i postavljanje dijagnoze, tj. odredjivanje tipa kože kod pacijenta, odredjivanje tipa hiperpigmentacije i težine kliničke slike, omogućavaju pravilan odabir pacijenata i njihovu adekvatnu pripremu za lečenje. Zbog toga Cosmelan tretman mogu da sprovode isključivo lekari, u prvom redu dermatolozi. Prvi korak je čišćenje losionom kako bi se uklonila masnoća, tragovi šminke i ostaci mrtvih ćelija sa površine kože  i omogućilo bolje i ravnomernije prodiranje aktivnih principa. Neposredno pre nanosenja Cosmelan maske, u cilju postizanja maksimalnog efekta, radi se hemijski piling 30% mandeličnom ili laktičnom kiselinom. Potom se maska nanosi ravnomerno na čitavo regiju predvidjenu za tretiranje, a na zone sa flekama u debljem sloju. U zavisnosti od tipa kože i kliničke slike, maska treba da stoji 8-12 sati, posle čega se uklanja pranjem vodom i blagim sapunom. Prvih nekoliko dana može da postoji blago crvenilo i edem, i u tom periodu se nanosi Hydra-Vital K krema sa hidrantnim i smirujućim dejstvom. Po smirivanju kože započinje se sa nanošenjem Cosmelan kreme 2x dnevno prva 2 meseca, potom 1x dnevno do ukupno 9 meseci, po potrebi i duže.

Kod težih formi hiperpigmentacije, kada su fleke tamnije i homogenije, primenjuje se Dermamelan koji ima isti sastav, ali je koncentracija aktivnih supstanci 25% veća.

PREDNOSTI COSMELANA/DERMAMELANA

 • Može da se primenjuje kod svih tipova kože (fototipovi I-VI)
 • Koristi se tokom čitave godine, i kada je jako sunce, što je posebno važno za osobe sa aktivnim životnim stilom i u oblastima sa mnogo sunčanih dana
 • Efikasan je kod svih oblika stečenih hiperpigmentacija
 • Odličan je za regulaciju funkcije lojnih žlezda i smirivanje akni, kao i uklanjanje fleka od akni
 • Ne sadrži hidrokinon i TCA
 • Veoma je bezbedan za primenu, ne dovodi do vidljivog ljuštenja i ne zahteva period oporavka
 • Dovodi do obnavljanja i revitalizacije kože, uklanja fine bore, proširene pore, u celini popravlja teksturu kože, poboljšava prokrvljenost, što ga čini izuzetnim antiejdž tretmanom
 • Jednostavna primena koja se može prilagoditi individualnim potrebama svakog pacijenta
 • Rezultati se vide već posle 10-14 dana


Cosmelan je izuzetan tretman koji za veoma kratko vreme uklanja fleke, daje koži svež, blistav, ujednačen ten i zdravu, ružičastu boju. Da bi njegov efekat bio potpun, od najvećeg je značaja da se sve vreme sprovodjenja tretmana redovno koriste kvalitetne kreme za zaštitu od sunca i izbegava prekomerno izlaganje UV zracima.