Decembarski popust

PRP (platelet rich plasma) tretman – tretman plazmom obogaćenom trombocitima
je metoda aplikovanja sopstvene (autologne) krvne plazme sa visokom koncentracijom trombocita u različita tkiva u cilju podsticanja obnavljanja ćelija. Ova procedura regenerativne medicine se primenjuje od 1980-ih u maksilo-facijalnoj i oralnoj hirurgiji, ortopediji i traumatologiji, lečenju hroničnih rana, ginekologiji, plastičnoj hirurgiji i drugim granama medicine, a od pre desetak godina i u dermatologiji i estetskoj medicini.

PRP je koncentrat trombocita u maloj zapremini krvne plazme, koji sadrži 3-8 puta veću koncentraciju trombocita nego u perifernoj krvi. Ovi trombociti, posle aktivacije, iz svojih alfa granula oslobađaju veliku količinu faktora rasta, što je deo prirodnog procesa reparacije i regeneracije tkiva posle povrede.

Faktori rasta su mali proteinski molekuli (peptidi) koji se vezuju za specifične receptore na membranama različitih vrsta ćelija. Oni imaju ulogu u ćelijskoj komunikaciji kako bi se na molekularnom nivou pokrenula specifična kaskada procesa neophodnih za regeneraciju tkiva. Dokazano je da visoka koncentracija sopstvenih faktora rasta dovodi do umnožavanja ćelija epiderma (keratinociti) i derma (fibroblasta i stem ćelija iz masnog tkiva), remodelovanja derma uklanjanjem oštećenog i stvaranjem novog kolagena i povećanom sintezom hijaluronske kiseline, kao i stvaranja novih krvnih sudova u koži. Konačni rezultat je prirodna regeneracija svih slojeva kože. Metoda se može sprovoditi samostalno ili u kombinaciji sa drugim tretmanima (volumizacija hijaluronom, laserski tretmani, frakcionisani radiotalasi) radi jače biostimulacije.

Sama procedura se izvodi tako što se pacijentu izvadi krv i centrifugiranjem se odvajaju krvne komponente (crvena i bela krvna zrnca), a preostala plazma sa koncentrovanim aktiviranim trombocitima se aplikuje tehnikom mezoterapije na kožu.

Glavne indikacuje za primenu PRP metode u dermatologiji su:

Podmlađivanje kože lica, vrata, dekoltea, šaka (poboljšava se volumen i vraća jedrina, tonus i elastičnost, ublažavaju se bore, proširene pore, fleke i ten postaje ujednačen a koža dobija blistav izgled) Ublažavanje ožiljaka (ožiljci od akni i druge vrste ožiljaka)

Tamni kolutovi oko očiju

Melasma

Proređivanje kose (produžava se faza aktivnog rasta dlake i vitalnost folikula, dlaka postaje deblja, sjajnoja i otpornija, povećava se gustina i volumen kose)

Kontraindikacije:

Trudnoća i dojenje

Hematološke bolesti i poremećaji hemostaze

Autoimune bolesti

Maligne bolesti

U slučaju kontinuirane primene aspirina i srodnih nesteroidnih anti-inflamatornih lekova potrebno da se obustave 14 dana pre tretmana