Lepši od crne čokolade - Tamara Maravić

Časopis BILJE & ZDRAVLJE
Br. 205
24. februar 2012

Zimska ishrana, uz manje vitamina i drugih hranljivih sastojaka pokazuje se na koži u vidu perutanja, crvenila, lošije hidratacije, veće osetljivosti. Ako se neuredno i nepravilno hranimo, preporučuje se neki nutritivni suplement, odnosno dodatak ishrani. Najbolje je da to budu vitamini B, C, E, beta karotin ...

- Vitamini su značajni antioksidansi, usporavaju starenje i štite kožu – podseća dr Tamara Maravić, dermatovenerolog iz ordinacije „Dermanova“. – Vitamini B grupe su značajni hidratantni faktori. Vitamin C učestvuje u sintezi kolagena, štiti kapilare. Vitamin K smanjuje tamne podočnjake,  dok vitamin A podstiče sintezu kolagena.
Dobra vest je što se, osim vitamina, preporučuje i crna čokolada koja štiti kožu od UV zračenja i tako usporava proces starenja.
Osim odgovarajuće ishrane, nega kože je od presudnog značaja. U zimskim mesecima kožu treba zaštititi od isušivanja i pucanja, naročito na rukama.
- Hidratacija kremama koje sadrže ureu i prirodna ulja se pokazala najbolje – kaže naša sagovornica.
- Kada govorimo o koži lica trebalo bi da se misli o tipu kože, jer ne smemo da „mastimo“ ona koja je problematična i sklona aknama. Puderi se preporučuju samo kada je vetrovito i veoma hladno. Oni tada štite i kapilare na licu, ublažavaju crvenilo i dermatitise. Za masnije kože su dobri puderi bez ulja, za osetljive kože mineralni puderi, a za one koji idu na zimovanje, puderi sa fotoprotekcijom.
Što se tiče tretmana, maski i hidratacije najbolje rešenje je odlazak kod dermatologa. Sa nekoliko pilinga, mezovitamina i tretmana masažom uz hranljive supstance postiže se maksimum i koža čuva od oštećenja.
Naša sagovornica napominje da svako mazanje kože nekvalitetnim preparatima može da dovede do kontraefekata, alergija i osetljivosti.
S druge strane, odgovarajuća nega lica i kože u ovom periodu najbolje će da je pripremi za prve zrake prolećnog sunca.